Izgradnja petlje skuplja zbog - novog izvođača

Bez autora
Jul 03 2011

Bankrot slovenačkog preduzeća SCT, zbog čega je Direkcija za građevinsko zemljište bila primorana da izabere novog izvođača radova za petlju "Jurija Gagarina", koštaće grad Beograd još skoro pet miliona evra. Umesto prvobitnih 36 miliona evra koliko je SCT hteo da naplati radove, firma "Primorje" sa kojom je u sredu potpisan ugovor za petlju na Novom Beogradu uzeće 40,8 miliona evra. Na povećenje cene uticale su i promene u tenderskim uslovima. U ugovor sa firmom "Primorje" ušla je i izgradnja kompletne trase beogradskog metroa na novobeogradskoj strani sa stanicom, što u prvobitnom tenderu nije bio slučaj. Takođe, postavljen je i dodatni uslov ponuđačima da deo petlje, odnosno rampa broj 6, bude završena do kraja ove godine kako bi se uklopila sa završetkom radova na mostu.

Izgradnja petlje skuplja zbog - novog izvođačaBankrot slovenačkog preduzeća SCT, zbog čega je Direkcija za građevinsko zemljište bila primorana da izabere novog izvođača radova za petlju "Jurija Gagarina", koštaće grad Beograd još skoro pet miliona evra.

Umesto prvobitnih 36 miliona evra koliko je SCT hteo da naplati radove, firma "Primorje" sa kojom je u sredu potpisan ugovor za petlju na Novom Beogradu uzeće 40,8 miliona evra.

Na povećenje cene, kako nam je rekao Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište, uticale su i promene u tenderskim uslovima.

- U ugovor sa firmom "Primorje" ušla je i izgradnja kompletne trase beogradskog metroa na novobeogradskoj strani sa stanicom, što u prvobitnom tenderu nije bio slučaj - kaže Bajić. Takođe, postavljen je i dodatni uslov ponuđačima da deo petlje, odnosno rampa broj 6, bude završena do kraja ove godine kako bi se uklopila sa završetkom radova na mostu.

Bajić podseća da se izgradnja petlji "Jurija Gagarina" i "Radnička", kao i nastavak saobraćajnice prema Tošinom bunaru finansira kreditom Evropske investicione banke. Takođe dodaje da se i posao ugovara isključivo prema pravilima banke, a na osnovu odluka o podizanju kredita koji je usvojila Skupština grada Beograda.

Prvobitni izvođač radova na petlji "Jurija Gagarina" slovenački SCT izabran je u novembru 2010. godine, a samo nakon mesec dana proglasili su bankrot. Zbog toga je grad Beograd u martu tekuće godine raskinuo ugovor sa ovom firmom i krenuo u postupak izbora novog izvođača.

U sredu je Direkcija za građevinsko zemljište sklopila ugovor za slovenačkim preduzećem "Primorje" za izgradnju pristupne petlje mostu na Adi sa novobeogradske strane. Rok za završetak kompletnih radove je 400 dana, a rampa broj šest koja sa mosta vodi u severni deo Ulice Jurija Gagarina biće završena do kraja godine. Petlja na Novom Beogradu je prvi od tri kilometra pristupnih puteva sa novobeogradske strane, koji će ići sve do Tošinog bunara.

- Za izvođenje radova na delu od Proleterske solidarnosti do Tošinog bunara sprovodi se postupak izbora izvođača radova - dodaje Bajić.

- U toku je evaluacija ponuda od Evropske investicione banke, a po pravilima, bez saglasnosti banke ne može se prejudicirati konačan izbor izvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik